Sälj till oss

 

 

GULD

Guld är ett grundämne och har betäckningen AU i det periodiska systemet, det är också den dyraste metallen som finns. Enligt de senaste undersökningarna har  guldet haft ett högre snittpris än platina det senaste året. Guld är också den vanligaste metallen för kommersiell smycketillverkning.

 

Karat

Karat är benämningen på guldinnehållet i en legering. 24 karat finguld stämplas med 999,9. 18 karat stämplas 18k eller 750 och är normalt den finaste guldlegeringen som används för framställning av smycken i Sverige. 18 karat innehåller 750 promille 75% finguld och 250 promille 25 % legeringsmetall. 14 karat stämplas 14k eller 585 och innehåller 585 promille 58,5 % finguld och 415 promille 41,5 % legeringsmetall.

 

SILVER

Silver är en mjuk metall och måste även vid  måttliga krav på hållfasthet legeras. För smycken, mynt, bordssilver används oftast en legering av 7,5 % koppar och 92,5 % silver som kallas Sterling Silver.

 

Silver legeringar benämns även efter halten av silver, finhalten, då man anger en siffra för antal delar silver av tusen delar silverlegering. Sterling Silver som har en halt av 92,5 silver d v s 925 delar silver (och 75 delar koppar) av 1000 delar legering motsvarar alltså 925 enligt denna klassificering. Lägsta tillåtna halt för bearbetat silver i Sverige är 830 (legering med 83 % silver). Arbeten med lägre silverhalt än 830 får ej kallas Äkta Silver.

 

Nysilver innehåller inget silver men liknar silver i färgen och består av 64% koppar, 24% zink och 12% nickel. Idag är det vanligt att nysilver försilvras och ibland stämplas EPNS.

 

GULDMYNT

Guldmynt förekommer i hela världen och hade i de flesta fall en högre valör än de resterande mynten, som oftast bestod av silver i många länder fram till 1930-talet. Därför har guldmynten inte cirkulerat lika mycket i handeln utan låg oftast i byrålådan. I Sverige har man tillverkat de högsta upplagorna under Oscar II regeringsperiod då man bland annat gav ut 5 kr, 10 kr och 20 kr som guldmynt. Under den här tiden utgavs det 20 kr mynt i hundra tusentals upplagor, som mest tillverkades det 387 257 stycken år 1925. Detta mynt är också ett av det värdefullaste eftersom huvudparten av dem ligger kvar i riksbankens valv, i form av svensk guldreserv. Modernare svenska guldmynt började att tillverkas igen under slutet av 1980-talet, men då var upplagorna inte alls lika höga, aldrig över 20.000 ex.

 

SILVERMYNT

Silvermynt har präglats under mycket lång tid i världshistorien och var den främsta metallen för mynttillverkning i många år. Under se senaste 50-100 åren har man blandat i andra billigare metaller så som koppar, nickel, zink, järn m.m. Sverige var ett av de få länder i världen som hade kvar silver i sina mynt ända in på 1970-talet i omfattande volymer.

 

Fram till 1968 tillverkades de svenska 1-kr mynten i silver. Även amerikanarna hade länge silverinnehåll i sina mynt.

 

VI KÖPER ALLTID TILL HÖGSTA DAGSPRIS

 

Så här går det till:

 

Steg 1

Kom till oss med det du vill sälja.

 

Steg 2

Vi värderar dina föremål medan du väntar.

 

Steg 3

Om vi kommer överens får du pengarna kontant, direkt i handen!

 

Enligt lagen om handel med begagnade varor är vi skyldiga att föra anteckningar av inköp samt att begära legitimation och vid anmodan lämna dessa uppgifter till Polisen.